MLM Start ProgramAzokat szolgáljuk akik komolyan veszik az üzletépítést

Nullától a csúcsig, avagy irány az eredményes MLM jövő!

Az extra motiváció jegyében :: Heti egy magyarra fordított videó A világ legnagyobb hálózatépítőitől

Eric Worre
 • Szeretnél rendszeres, naprakész tudást szerezni a hálózat guruitól?
 • Szeretnél az átlag fölé emelkedni az MLM szakma legfrissebb tanácsai révén?
 • Szeretnéd olyan magabiztosságot, amit csak 2018 csúcskeresői tudnak sugározni?

Ki ne hagyd INGYENES, heti rendszerességű videó fordítás sorozatunkat!

KEZDŐ tudásbázis - Kezdd itt a munkát! :: INGYENES cikkek, tanulmányok

KEZDŐ tudásbázis - Szomjazol a tudásra? :: Legfrissebb INGYENES cikkeink

Az eredményes MLM üzlet módszertana

A hálózatépítés alapvetései HALADÓKNAK.

Online MLM - Inter Network Marketing

Az eredményes jelöltkereső weboldal titkai

... melyek azok a dolgok, amiket feltétlenül meg kell tenned, és melyek azok amiket egyszerűen TILOS, hogy egy valóban eredményes megszólító rendszert mőködtess?

Szeretném már az elején leszögezni, hogy az Internet általi jelöltkeresés nem kell, hogy sokban különbözzön a hagyományos módszerektől, legalábbis, ami alapelveit illeti. Igazán nagy eredményességét az adja, hogy egy sokkal nagyobb tálból meríthetsz, mint az ismerősi köröd. Kapcsolati marketinghez ugyanis - mint neve is mutatja - kapcsolatok kellenek. Ez az üzlet kis számokkal nem működik! Se offline, se online módon.

Van azonban ennek az alaptörvénynek egy általánosan elterjedt téves értelmezése. Ez pedig az, hogy sok bemutatót, pontosabban sok embernek kell bemutatót tartani. Ez azt eredményezi, hogy gyakran összehívunk 8-10, vagy több embert egy bemutatóra, vagy leülünk személyesen tárgyalni olyanokkal, akikkel nem kéne, mert teljesen érdektelenek az üzlet, vagy a termékek szempontjából is. Aztán meghallgatjuk a nincs pénzem-nincs, időm-nincs, ismerősöm + még néhány gyatrább kifogás valamelyikét, majd csodálkozunk, hogy annyi munka után sincs eredményünk. Ez persze egyre fokozódó frusztrációhoz vezet, több kevesebb idő után az üzlet feladásához.

Valójában nem sok embernek kell bemutatót tartani, hanem sok megfelelő embernek. Ehhez persze nem elég az átlagos 50-60 fős névlista, hanem 200 fő minimum. (Az igen sikeres hálózatépítők - többek között - azért sikeresek, mert nem hagyják, hogy új üzlettársuk 200 fősnél kisebb névlistával induljon).

Nekünk nem az a dolgunk, hogy éjjel-nappal, boldog-boldogtalannak bemutatókat tartsuk. Ahhoz, hogy valaki odakerüljön egy bemutató elé, ahhoz azt neki ki kell érdemelnie! Ugyanis nem az elvégzett munkáért fizetnek meg minket, hanem elért eredményeinkért.

Ahhoz, hogy megfelelő emberekhez beszélhessünk, vagy kell egy nagy névlista, amelyből válogathatunk, (min. 200, de inkább 4-500 fő) vagy nagyon jó kapcsolatteremtő képességgel kell rendelkeznünk, esetleg profi jelöltkereső módszerek kellenek.

Nem az a kérdés, hogy beszélünk-e valakivel az üzletről, hanem sokkal inkább, hogy kivel beszélünk az üzletről?

Sokan azért indulnak eleve hendikeppel, mert nem rendelkeznek megfelelő mennyiségű, minőségű kapcsolatokkal, és személyiségtípusukból adódóan nem is tudnak ilyenekre megfelelő számban szert tenni. Ők jellemzően introvertált - befelé forduló - személyiségű emberek, (melankólikus és flegmatikus) szemben az extrovertált - kifelé forduló - alkatúakakkal. (szangvinikus és kolerikus) Részletesen bele nem mélyedve a különböző személyiségjegyek tárgyalásába, ki lehet jelenteni, hogy előbbiek "rejtett gyártási hiba" folytán nem túl erősek ismerkedésben, széles társas kapcsolatok kialakításában. Persze ezek az emberek semmivel sem rosszabbak a másik típusnál, csak az ő erősségeik egyszerűen máshol vannak.

Nem végeztem ugyan ilyen irányú felméréseket, de saját megfigyeléseim szerint a sikeres MLMezők legalább 90%-a az extrovertált típusba tartozik, míg az emberek fele természetszerűleg introvertált. Mit tehetnek tehát ők?

Mára meggyőződésem, hogy bár egy jól jövedelmező üzlethez csak egy ajtó vezet - nevezetesen sok megfelelő ember megszólítása -, azonban ehhez az ajtóhoz több úton is el lehet jutni.

Ez a másik út pedig az internet marketing alkalmazásában rejlő partnerkeresés lehet.

Alapelv

Mint említettem, az alapelv azonos a hagyományos és internetes piacépítésben.
Első és legfontosabb alapelv a következő:

Az igénynek az általunk kínált haszonra már léteznie kell, mielőtt mi megjelenünk a színen!

Mi feladatunk tehát az, hogy megmutassuk, hogy pontosan a mi megoldásunk az, ami kielégíti jelöltünk igényét. Ez nem kevés.

Pl: ha üzleti ajánlatról van szó, akkor az igénynek arra, amit az üzlet nyújtani tud (röviden: több pénz, nagyobb beleszólás saját életvitelbe), már jelen kell lennie, továbbá a jelöltnek keresnie kell lehetőségeket ebben az irányban - legalább gondolatban.
Ugyanez igaz a termékek nyújtotta előnyökről. (A vásárlók ugyanis sohasem terméket vesznek, hanem termékek által nyújtott személyes előnyt.)

Nem arról van szó, hogy olyan embereket keresünk, akik konkrétean tudják: "én online network marketingel akarok foglalkozni", mert ugyan ilyen is van, de kevés. Olyanokat keresünk, akiknek a fejében a következő gondolat vert gyökeret: "nem elégít meg a helyzet, amiben vagyok, kellene valami, amivel előrébb léphetnék".
Ugyan ez a helyzet a termékek esetében. Mivel mi pl. egészség-megőrző, táplálék-kiegészítő termékekkel foglalkozunk, kell a "törődöm magam és a családom egészségével" attitűdnek már léteznie, mielőtt megjelentünk a színen. Ugyanis, ha nekünk kell ezeket az hozzáállásokat kialakítani, akkor rendszerint szélmalomharcot vívunk.

Igen nehéz - csaknem lehetetlen - meggyőzni valakit, aki elégedett a jelenlegi körülményeivel - vagy egyszerűen csak nem hajlandó tenni semmit saját élete jobbítása érdekében -, arról hogy elkezdjen csinálni valamit. Persze még nagyon sok oka lehet annak, hogy valaki nem akar, vagy tud ezzel az üzlettel foglalkozni, csak azt akarom mondani, hogy engem ma már nem érdekel, hogy mennyire lehetne valaki jó ebben az üzletben, amíg nem látom, hogy tényleg akar-e valamit csinálni.

Ezt azért merem ilyen határozottan kijelenteni, mert ha te nem tartoznál a kereső kategóriába, akkor már rég nem olvasnád ezeket a sorokat.

Tehát nekünk nem meggyőzni kell embereket, hanem megtalálni azokat, akik keresnek valamit. Míg azonban klasszikus üzletépítésben ezt leggyakrabban nem tudhatjuk előre, ezért legjobb amit tehetünk, ha mindenkit megkérdezünk.
Online üzletben viszont az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha mindenkinek beszélünk. És a legtöbb MLM weboldal pontosan ezt teszi.

Piackutatás

Célpiac meghatározása

Szeretnélek megnyugtatni, hogy konkrét weboldal kialakítási technikákról is szó lesz majd a későbbiekben. Azonban, ha egy igazán eredményes rendszert szeretnénk kialakítani, akkor pár lépéssel hátrábbról kell indítani.

Ezek közül az első, a célpiac meghatározása. Ehhez első körben ismernünk kell, hogy mi a termékünk, milyen igényt, igényeket elégít ki. Erről azt hiszem már volt szó többször, megismétlem még egyszer: mindaz, amit a "legyen ura a saját életének" kifejezés magában hordoz: pénz, idő, egészség.
Másodsorban pedig azt kell tudnunk, kik azok, akik erre a dologra "vevők" lehetnek. Azért használtam idézőjelet, mert esetünkben nem egy terméket kell eladnunk, hanem egy olyan életstílus lehetőségét, mely nagyságrendekkel meghaladhatja az átlagosat, ezért bizony tenni is kell.
Ha pedig nem vagyunk ebben biztosak, akkor piackutatást kell végeznünk, hogy megtudjuk.

Nagyon könnyű beleesni abba a hibába, hogy ez mindenkit érdekelhet. Valójában tényleg érdekelhetne, mindenkit, mégsem érdekel mindenkit.

Nekünk pedig kizárólag azokhoz kell beszélnünk, akik eleve nyitottak, keresik a lehetőségeket, teljesen figyelmen kívül kell hagynunk azokat, akik nem!

Egy profi rendszernek ebben is segítségünkre kell lennie: megfelelő látogatottsági és aktivitási statisztikák alapján elő kell segítenie, hogy egyre jobban optimalizálhassuk weboldalunkat a lehetséges jelöltek megtalálása érdekében. Az általad jelen pillanatban látott honlap sem végleges, folyamatos alakítás alatt áll, minnél nagyobb eredményessége érdekében.
Erről a témáról későbbiekben még lesz szó.

Internetezők 3 típusa:

Mi szempontunkból, tegyük hozzá.

Ezek pedig a fent említett, lehetséges jelöltön kívül a határozott jelöltek és nem jelöltek.

FONTOS!
Jelöltek helyett írhattam volna vevőket, ha nem az üzleti lehetőségre, mint ajánlatra gondolunk, hanem termékekre, mint egészségmegőrzésben testet öltő haszonra. Amikor azonban egy netező "betoppan" az oldalunkra, akkor rendszerint az egyik, vagy másik érdeklődési terület irányából érkezett. Ezért egyetlen weboldallal nem lehet mindkettőnek beszélni, mert ha ezt tennénk, akkor könnyen lehet, hogy egyiküknek sem mondanánk semmit.

Ezért alapelveiben hasonló, de mondanivalójában adott csoportak készített külön oldalakkal kell dolgoznunk.

HATÁROZOTT Jelölt
Egyrész ők azok a bizonyos "én online network marketingel akarok foglalkozni" csoportba tartozók, akik már döntöttek, csupán egy megfelelő céget, ill. partnert keresnek hozzá. Ha ezt benned találják meg, akkor BINGÓ, egy nagyszerű üzleti parnert leltél. Ezt már csak elrontani lehet. Innentől rád nagy felelősség hárul, meg kell ugyanis mutatnod újdonsült partnerednek, hogyan tud sikeres üzletépítésbe kezdeni.

Másrészről, ha termékeidre is hoztál létre ún. kapu oldalakat (ld. szintén később), találhatsz olyan embereket, akik már ismerik az adott termékcsaládot, csak elveszítették beszerzési forrásukat, és most hozzád fordulnak termékért. Őket egyszerűen csak ki kell szolgálni.
Pl. úgy, hogy pontosan leírod a termékhez való hozzájutás, ill. fizetés módját. Sokan ezt nem teszik meg, ezért elveszítik a kész vevőket. (Esetünkben ez persze főleg abból áll, hogy leírjuk, miként juthat saját nagykereskedelmi kártyához)

A gond az, hogy belőlük igen kevés van. Leendő partnereidnek kevesebb, mint 10%-a. Csak rájuk alapozva nem leszel igazán sikeres.

NEM Jelölt
Akik most nem nyitottak üzleti ajánlatra, és nem is lehetnek azok. Ennek több oka lehet.

Vannak, akiket egyszerűen kielégít jelenlegi helyzetük, most nincs bennük igény, hogy saját kezükbe vegyék sorsukat. Sokan vannak, akik panaszkodnak ugyan életük különböző körülményei miatt, de tenni ellene igazából nem akarnak. Mert tulajdonképpen, kicsit jó is panaszkodni. Ekkor olyan, mintha igaza lenne az embernek.

Aztán vannak, akiknek nincs pénzük és/vagy idejük, tehát, ha akarnának, se tudnának most indulni az üzlettel. Most nem azokat értem ez alatt, akik - főleg idővel kapcsolatban - ezt csak kifogásként mondják, hanem akiknek tényleg nincs. Jól ismert tény a szakmában, hogy az olyan ember, akinek "van ideje", ritka, mint a fehér holló. Az emberek ugyanis szeretik fontosnak mutatni magukat. A "fontos" embernek pedig mindig mindig van valami "fontos" elintéznivalója, ezért aztán nem ér rá semmi "lényegtelennel" foglalkozni.
Mivel mi is - Te is - fontosak vagyunk, nem érünk rá őket ennek az ellenkezőjéről győzködni - különösen az Interneten nem!

Vannak, akik az MLM-mel, Network marketinggel kapcsolatban hurcolnak magukkal "mentális koloncot", előítéletet, általában korábbi, vagy hallomás útján szerzett rossz tapasztalatból. Ők, ha csak meghallják, látják ezt a szót: MLM, olyan, mintha tyúkszemükre léptek volna. Ez az Interneten azt jelenti, hogy katt, már itt sincsenek.

Teljesen felesleges hozzájuk beszélni.

Na most, a NEM jelöltek azok, akikhez egyáltalán nem kell beszélned. Nemcsak, hogy nem kell, hanem egyenesen TILOS!
Halálosan mindegy ugyanis, hogy ők mit gondolnak az oldaladról. Tetszik-e nekik, vagy sem, sok-e a szöveg, vagy sem, jó -e a grafika, vagy sem stb. Ők ugyanis soha nem fognak tőled se vásárolni, se partnereid nem lesznek.

Ha figyelembe veszed az ő szempontjaikat is, azt mondod, hogy nem helyezel el annyi szöveget az oldalon, gondolván, hogy sokan nem olvassák el, akkor igazuk van! A NEM jelöltek nem olvassák el. Nem is lesznek partnereid. A LEHETSÉGES jelöltek pedig, akik elsősorban információért jöttek, nem kapják azt meg, ezért szintén nem lesznek partnereid.

LEHETSÉGES jelölt:
Ők azok, akikhez beszélned kell, akik akár azonnal, vagy későbbiekben lehetséges partnereid lehetnek. Ők azok, akik keresnek egy lehetőséget, egy megoldást anyagi helyzetük, egészségük, időbeosztásuk javítása érdekében.

Tudni kell, hogy az emberek puszta szórakozás mellett leginkább információért mennek fel az Internetre. Ebből már te is kitalálhatod, hogy amit nyújtani kell nekik, az:

INFORMÁCIÓ!

Az embereket egyáltalán nem érdeklik a "világ legnagyobb üzleti lehetőségei", az "univerzum legcsodálatosabb termékei", ők egyszerűen csak informálódni szeretnének, valamely őket érintő témában.

Ha találnak egy oldalt, ahol kiszolgálják igényüket, nem csak érdektelen frázisokkal találkoznak, valóban értékes információkkal, melyekhez ráadásul a mai anyagias világban ingyen hozzájuthatnak, akkor bizalmukat is sikerül kiérdelmelnünk olyannyira, hogy szívesen társulnak velünk üzletünkben.

Üzleti koncepció

Amitől egy jelöltkereső weboldal igazán eredményes lesz, nem annyira a full extrás dizájn, grafika, képek, menürendszer, egyszóval megjelenés, hanem az üzleti koncepció, amit képvisel. Meg kell határoznunk tehát a célt, vagy célokat, amelyeket a weboldallal el szeretnénk érni, majd minden egyebet ennek kell alárendelni.

Nem elég kitűzni, hogy sokan látogassák az oldalt, mert ha fáradságos munkával (néha pénzel), odavonzottunk is embereket az oldalunnkra, majd azok némi nézelődés után továbbmennek, tulajdonképpen nem csináltunk semmit.

Nekem például a www.mlmstartprogram.hu oldallal a FŐ CÉLOM:

Iratkozzanak fel a A világ legprofibb hálózatépítőinek videói / A 13 legveszélyesebbb MLM hiba hírlevélre, hogy később is tudjam velük tartani a kapcsolatot.

Ezután igyekeztem az egész weboldalt a célnak alárendelni, úgy kialakítani az egész koncepciót, ami ezt kiszolgálja.

Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy minden, ami az oldalon megjelenik, annak ezt a célt kell szolgálnia, nem válhat öncélúvá. Azért fontos ezt kihangsúlyozni, mert nagyon sok weblap tulajdonossal megtörténik, hogy elcsábulnak valamilyen érdekes grafikai megoldás, animáció láttán, ami aztán átveszi a vezető szerepet az oldalon. Fontos tudni, hogy SOHA nem a dizájn értékesít! Ezek hatására a látogatók legfeljebb azt gondolják magukban, hogy "... hm, milyen érdekes megoldás, nagyon szép kis weboldal", aztán továbbállnak mindennemű aktivitás nélkül.

Aktivitás: felvázolt célok valamelyikének megtétele.

Az üzleti koncepció fontos eleme, hogy kapcsolatokat kell építened leendő partnereid felé. Ugyanis a látogatóknak csak nagyon kis része fog első megtekintés alkalmával rögtön kapcsolatfelvételt kezdeményezni.

Hosszú távú kapcsolattartásnak pedig a hírlevél rendszer a legeredményesebb módja. Ahhoz pedig, hogy feliratkozzanak hírlevelekre, értékes információkat kell azokban közölni, mégpedig DÍJTALANUL.

Ez két okból hasznos:

 • Egyrészt megmutatja a lehetséges jelölt számára, hogy valóban értesz ahhoz, amiről beszélsz, tehát valószínűleg segítségére tudsz lenni, ha netán úgy döntene, hogy belevág az üzletbe.
 • Másrészt pedig okot ad rá, hogy későbbiekben visszatérjen az oldaladra. Ha csak egyszer megnézte az oldaladat, aztán továbbállt, mert éppen nem volt ideje végigböngészni az egészet, akkor valószínűleg el is felejt téged véglegesen.

FONTOS!
A netezők többsége, amikor "szörföl" a világhálón, valami után kutatva, akkor leginkább csak beleolvas ebbe-abba, legritkább esetben lassul le annyira, hogy elejétől végéig végigolvasson egy weboldalt, pláne egy több lapból állót.

Ha tehát a későbbiekben folyamatosan emlékeztetni tudod őt a weboldaladra, mégpedig úgy, hogy hírleveleken keresztül értékes információt juttatsz el számára, akkor nagyságrendekkel megnő a valószínűsége, hogy a jelölt visszatér.

Weboldal kialakítása

Tegyük fel, hogy a HATÁROZOTT, vagy LEHETSÉGES jelölt az oldaladra téved. (Jegyezzük meg, hogy ennek érdekében nekünk is lesz egy csepp munkánk)

Mostantól ketyeg az óra!

Marketing szakemberek szerint a kritikus idő az első 7-15 másodperc. Kb. ennyi idő alatt fogja eldönteni a netező, hogy marad-e az oldalon, körülnéz-e egy kicsit, vagy továbbáll. Ez az idő tehát élet-halál kérdése az internetes üzletünk szempontjából. Ez alatt az idő alatt kell valami olyat mutatni a számára, ami ott marasztalja. Mik lehetnek ezek?

 • Az első dolog a webcím lesz. Ezt látja a netező, amíg az oldal töltődik. Érdemes beszédes címet választani, nem kell félni a hosszú címektől sem. Inkább legyen hosszú, de kifejező, mint rövid, de semmitmondó. Kerüljük az alsószintű domaineket (ingyenes tárhelyeket, mint pl.: sajatoldal.szolgaltato.hu vagy szolgaltato.hu/sajatoldal), mert a tapasztalt netezőben nem keltik profizmus érzését. (Hogyan lehetne profi az, aki sajnál pár ezer forintot kiadni egy saját domain megvásárlásra.) Továbbá különböző kereső programok is sokkal kisebb hatékonysággal találnak rá, illetve hátrébb indexelik az ilyen oldalakat.
 • A következő az oldal címe, ami a betöltődés alatt a lap fejlécében már látható. (A HTML kódban, a <head> részben <title>Oldalcím</title> tag -ek közé kell tenni). Szintén érdemes beszédes nevet találni, ami jól leírja, hogy a látogató milyen tartalomra számíthat. Itt is érdemes tudni, hogy a legtöbb kereső súlyozottan veszi figyelembe az oldal címét, érdemes tehát a legfontosabb kulcsszót elhelyezni benne. (Ún. keresőoptimalizálásról szó lesz majd a későbbiekben, néhány mondat erejéig, de erről a témáról elég sok jó írást lehet találni az Interneten)
 • Érdemes odafigyelni a letöltődési időre. A legtöbb netező ugyanis nem türelmes annyira, hogy 20-30 másodpercet, vagy többet várjon egy oldal betöltődésére, hanem "kik ezek az amatőrök, akiknél 5 percig tart egy oldal betöltődése?" felkiáltással már ott sincsenek. Érdemes megfontolni, hogy egy érdekes flash animáció megér-e annyit, hogy elveszítsünk miatta lehetséges érdeklődőket?

Amikor pedig ott a weboldal, indul a 7-15 másodperc, ami alatt a látogató eldönti, hogy marad-e, vagy megy tovább.

Volt már róla szó, hogy SOHA nem a dizájn, ami alapján a látogató dönt a maradásról, pláne nem az aktivitásról.

FONTOS!
Egy ízléses grafika meg tud termteni egy kedvező első benyomást. Hasonlóan, mint egy személyes tárgyaláson a külső megjelenésnek (öltözködés, üdvözlés, testbeszéd, gesztusok stb.), jó indításban van szerepe, hogy elfogadják személyünket, de nem ez dönt a tárgyalás kimeneteléről, pontosabban önmagában kevés hozzá. Fontos a megjelenés, hiszen tudjuk, hogy csak egyszer van lehetőségünk első benyomást kialakítani, gyakran ez kritikus, mert legtöbbünk ez alapján ítél. (Szimpatikus ez a fickó, vagy hölgy, vagy sem?) Sokan már itt eldöntik, hogy fognak-e az illetővel üzletet kötni. Ezért az üzleti megjelenésnek is megvannak a szabályai (visszafogott, de elegáns), ugyanúgy egy weboldal esetében!

Schlingloff Sándor, a marketingmegoldasok.hu Internet marketing szakembere szerint, a leghatásosabb dolog, amivel maradásra bírhatjuk a látogatót: Cím - Alcím - Első bekezdés hármas.
Ezeknek kell megfelelően "ütőseknek" lenniük, hogy maradásra bírják a látogatót. Össze kell tudni foglalni benne a legfőbb üzenetet, illetve felhívni a figyelmet az előnyre, amihez akkor jut a látogató, ha tovább olvas.

Nos, felkeltettük a látogató figyelmét, megállt, hogy körülnézzen.
Mi fog ott vele történni? Azt már megbeszéltük, hogy információt kell számára nyújtanod, mégpedig értékes információt.

FONTOS!
Gyakorta előfordul velem, hogy találok egy igazán érdekes weboldalt sok hasznos információval, ami igazán érdekel. Elkezdem olvasni az adott lapot, aztán oldalt - vagy valahol - egy menüben meglátok egy másik, még érdekesebbnek tűnő linket. Ezért félbehagyom az olvasást, és átkattintok oda. Ott olvasás közben ismét meglátok egy érdekes... és így tovább.
Végül ide oda pattogok - mint lottósorsoláskor a számok a gömbben - semmit sem olvasok el teljesen, majd frusztráltan távozok.

Nem tudom, veled fordult-e elő már ilyen? Ez az egyik végzetes hiba, amit egy weboldallal el lehet követni: hagyni, hogy a látogató ide-oda kattintgasson a különböző témák között, míg végül annyira elveszíti a fonalat, hogy nem talál vissza az eredeti témához.

Tehát nem elég megfelelő minőségű információt elhelyezni az oldalon, ezt úgy kell megtenned, hogy a különböző témák az előre eltervezett sorrenben kerüljenek látogatók elé. A sorrendet pedig úgy kell meghatározni, hogy az vezesse a látogatót...

... hova is? Előre meghatározott célok irányába! Igen, jól olvastad, ezt az irányt neked kell meghatároznod, nem hagyhatod, hogy a látogató ide-oda kattintgasson az oldaladon. Ha egy értékesítési terv szerint dolgozol, akkor pontosan meg kell határoznod, hogy mely információk milyen sorrendben kerüljenek a vendég elé.

Ha most azt gondolod, hogy ezzel korlátozod az olvasó szabad akaratát abban, hogy akkor és azt olvasson el, amit akar, akkor ezzel azt mondod, hogy egy filmet is meg lehet úgy nézni, hogy az ember belepillant itt-ott-amott, aztán majd csak megért belőle valamit. De ugyanez igaz egy könyvre. Mindkettőnek van általában (minimálisan) egy bevezetése - tárgyalása - lezárása. Ha be akarjuk fogadni az egész történetet, célszerű ragaszkodnunk ehhez a sorrendhez.

Van egy közismert eleme a weboldalaknak, amit te is bizonyára ismersz, - mintegy sztereotípiaként - úgy gondoljuk, hogy mindem "normális" honlapon kell (sokak szerint: kötelező!) szerepelnie ilyennek. Fentebb már utaltam rá: menüről van szó.
Menü segítségével tud navigálni a látogató a honlapon különböző oldalak között. A menü az, amellyel egy "halálos sétára" küldhetjük látogatóinkat. Érdemes átgondolni: feltétlenül szükség van rá?

Mielőtt bármilyen elemet (menü, kép, animáció stb.) elhelyezel az oldalon, érdemes átgondolni: szolgálja az üzleti koncepcióban meghatározott célokat? Ha nem, akkor biztos, hogy gátolja.

Ugyanez a helyzet az oldalon elhelyzett linkekkel. Nem azt mondom, hogy tilos ilyeneket elhelyezni, hanem azt, hogy csak azért ne tegyél fel ilyet, mert mások így szokták. Ha feltétlenül szükség van rájuk (az én oldalamon is vannak linkek), akkor azok vagy popup-ban (felugró ablak) nyíljanak meg, vagy ha hosszabb szövegről van szó, új ablakban, fülben. Ezáltal lehetősége van a netezőnek könnyen visszatérni az eredeti oldalra.

Értékesítési szöveg

A feladat tehát az oldal tartalommal való feltöltése. Ne tévesszen meg az "értékesítési szöveg" kifejezés.

Köznapi értelemben véve persze nem értékesítést végzünk: jelöltkeresést. Érdeklődő olvasóink azonban csak akkor fognak partnerünkké válni, ha az üzleti ajánlatot megfelelően értékessé tudjuk számára tenni. Vagyis tudatosul benne, hogy megoldás lehetünk számára. Ez értékesítés, vagyis eladás.

Az eladásról az MLM ismertetésénél is írtam. Gyakorlatilag az a helyzet, hogy az életben való boldoguláshoz az egyik legfontosabb - ha nem legfontosabb - képesség. És mint ilyen, fejleszthető! Ugyanis mit sem ér a rengeteg tudás, kiváló kapcsolatok, egyebek, ha nem tudunk hatást gyakorolni emberekre. Emberekre való hatásgyakorlás folyamata az eladás. (terméké, szolgáltatásé, ötleté, jövőképé, stb.)

Az értékesítés magas művészete a már idézett Schlingloff Sándor szerint a következő:

"Úgy kommunikálni a valós előnyöket, amelyekhez a vevő a vásárlás esetén hozzájut, hogy felismerje azt, hogy az Ön termékében megfelelő megoldást talált a problémájára, illetve megfelelő segítséget az életéhez."

Nem indíthatsz úgy, hogy: "Lépj be a hálózatunkba, hamarosan milliomos leszel!" vagy "Vedd meg ezt a denevérszárny-kivonatot, garantáltan visszanyered az egészségedet!".
"Persze, Pityu, addig álljál fél lábon!" - mondja az olvasó.
Ezekből ugyanis kisüt, hogy azt akarod, hogy a látogató megtegyen, megvegyen valamit. Emberek általában allergiásak arra, ha el akarnak nekik adni valamit. Venni viszont nagyon szeretnek, feltéve, ha ezt szabad akaratukból következőnek érzik.

A szövegnek tehát, amit elhelyezünk az oldalon, elsősorban információt kell hordoznia, mégpedig hasznos információt, hogy aki olvassa, azt mondja magában, hogy: "hé, itt valami olyasmi van, ami engem nagyon érdekel, már régóta keresem, itt most végre talán megtaláltam, ráadásul még fizetnem sem kell ezekért az információkért. Nézzük csak meg alaposabban!"

Ha tényleg megoldásértékűnek tartja az információt maga számára, akkor, ha nem is lesz kész azonnal az indulásra, valószínűleg fontolóra veszi ennek lehetőségét. Ez aztán már el is vezet a következő részhez.

Ha úgy érzed, nem rendelkezel kellő ismerettel, információval egy ilyen weboldal tartalommal való feltöltéséhez, akkor sem kell csüggedned!

Piacépítés kizárólag e-mail-ek segítségével:
Ez a módszer annyira jó, hogy először nem is akartam leírni, csak a hírlevél olvasóknak megtartani. Végül úgy döntöttem, hogy mégis megosztom minden érdeklődővel, mert úgy érzem, ez lehet az Internetes vállalkozásának gerince, motorja.

Ha eddig velem gondolkoztál, valószínűleg egy kérdés biztosan felmerült benned, ami valami ilyesmi lehet:
"Mi van akkor, ha én, az üzlettársaim, az ő üzlettársaik... egyszóval mindenki elkezd ilyen weblapokat készíteni? Egy idő után annyi lesz belőlük, hogy egymás konkurenciái lesznek."

Had szögezzem le, ez az idő még korántsem érkezett el, távolról sem tartunk itt. Neked még bőven teremhet babér, ha egy új weblappal lépsz fel a piacon. Azonban abban igazad van, hogy - elméletileg - előbb-utóbb ez bekövetkezhet. Ha pedig így van, miért ne mehetnénk elé a problémának, és készülhetnénk fel rá előre?

Van megoldás!

Először is tudni kell, hogy honnan érkezhetnek látogatók a weboldalakra. Legtöbben úgy gondolják, hogy legfőképpen a keresőkből (Google, Yahoo stb.), ezért minden figyelmüket az ún. kereső marketingre, illetve kereső optimalizálásra fordítják.
Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy bizonyos szavakra, kifejezésekre a találati lista elején (lehetőleg az első oldalon) lenni a weboldalunkkal.

Van azonban egy kis probléma. Mivel a magyar internet piac - nagymérvű növekedése ellenére is - viszonylag kicsi (kb. 3 millió netező, szemben mondjuk az USA több, mint 200 milliójával), egy-egy szóra, kifejezésre olyan kevesen keresnek rá - pláne, ha az nem egy népszerű szó -, hogy gyakorlatilag alig nyerünk valamit egy jó helyezéssel.

Magyarul, hiába vagyunk akár elsők egy keresőszóra, ha azt napi kb. 30-an keresik csak. Az én oldalam az MLM Start Program kifejezésre első helyen van a Google-ban, de mire megyek vele? Nem valószínű, hogy valaki csak úgy magától pont ezt írja be.

Népszerű keresőszavakra kell az elsők között lenni, hangozhatna a válasz, de még ebben az esetben is nagyságrendekkel kevesebben keresik azokat, mint Amerikában, ahol egy jobb helyezés százezres, vagy milliós találati növekedést hozhat. Ott tényleg érdemes ezzel foglalkozni, de sokkal nehezebb is.

Ha tehát neked van - lesz - egy weboldalad, érdemes keresőoptimalizálást és -marketinget is folytatnod, de ez a látogatói forgalmadnak kevesebb mint 10%-át fogja hozni az egyéb módszerekhez képest. (Ha csak ezt használod, akkor 100%-át hozza, de ekkor nagyságrendekkel elmarad a lehetőségektől.)

A módszerhez, amit javaslok, nincs szükség weboldalakra!

Mégis, hogyan lehetséges ez?

Egyszerűbben, mint gondolnád. A megoldás E-mail marketing eszközök használatában van. Amennyiben úgy döntesz, hogy elindulsz az üzlettel, rendelkezésedre bocsátok egy, a célpiac számára rendkívül értékes információkat tartalmazó e-mail cikk sorozatot, és utána a feladatod az, hogy ezt az E-mail Marketing eszközt elhelyezd a piac megfelelő helyein.

Természetesen írhatsz saját hírlevelet, mindössze az indulását kívántam megkönnyíteni azzal, hogy nem kell heteket eltöltened ennek megírásával.

Tehát lényegében ugyanazt a hírlevél rendszert használhatod, amit én is alkalmazok az oldalamon, anélkül, hogy saját weboldallal rendelkeznél.

Mielőtt továbblépnél, kérlek feltétlenül olvasd el a Hírlevél, ami nélkül nincs Internetes üzlet című cikket!

Ahhoz, hogy a rendszer működni tudjon, szükséged lesz egy automatikus hírlevélküldő (ún. autoresponder) alkalmazásra, amely a levelek elküldését elvégzi helyetted.

Ebben az esetben az egész levélküldő rendszer marketingszoftverek szerverén fut, még a feliratkozó ablak is onnan nyílik meg. Így nincs másra szükséged, mint egy számítógépre, internet kapcsolatra, vagy ennek hiányában napi egy-másfél órára egy internet kávézóban.

Ha beregisztrálod a hírlevél nyitó ablakát a keresőkbe, még a keresőkön keresztül is megtalálható lesz!

Ez persze jár némi költséggel (az aktuális árjegyzék marketingszoftverek honlapján megtalálható), de már az elején is utaltam rá, hogy valamennyi ráfordítást igényelni fog az üzlet, csak nagyságrendekkel kevesebbet, mint a hagyományos (értsd: nem MLM) vállalkozások.

Következő kérdés ugyanis ez: hol vannak a "piac megfelelő helyei", ahol el lehet helyezni a marketing eszközt; mit kell elhelyezni?

Ez lehet bármilyen fórum, ahol célpiac tagjai nagy valószínűséggel megfordulnak, ahol közölni lehet legalább a popup kapu webcímét. Teljesség igénye nélkül:

Apróhirdetések:
Első körben leginkább ezt javaslom, mert ezt a legkönnyebb megtenni. Hirdetéseket adhatsz fel a legnépszerűbb ingyenes hirdetési felületeken, pl. a következő szöveggel:

Léptesse elő magát igazgatóvá saját cégében!

Készpénzt érő tanácsok az Internetben rejlő lehetőségek kihasználására, most DÍJTALANUL.

Kérem, adja meg e-mail címét, én megküldöm Önnek a Hogyan Használjuk az Internetet Profittermelésre mini sorozatot, amelyből megtudhatja, hogyan használhatóak a legújabb Internet Marketing módszerek egy megújuló jövedelmeket termelő vállalkozás létrehozásában.
A feliratkozáshoz kattintson ide!

Természetesen kitalálhatsz más hirdetési szövegeket is - sőt, bátorítanálak erre!
Hogy a hirdetések valóban behozzák a kívánt feliratkozási számot, érdemes naponta újra feladni őket, hogy mindig a hirdetési lista elején szerepeljenek. Ehhez 3-4 féle verzióját szükséges használni ugyanannak a hirdetésnek, mert a legtöbb hirdetési portál nem engedi ugyanazt a hirdetést 3 napon belül újra feladni.

Ezt legalább 6 hétig érdemes csinálni, valószínűleg elmegy vele napi 1-1,5 óra. Erre céloztam fent. Ha azonban jól csinálod, meghozza a szükséges számú feliratkozót, akikből aztán idővel új partnereid kikerülnek.

Természetesen nem állítom, hogy ez "ripsz-ropsz" meg fog történni. Kitartóan kell ezen dolgoznod, elképzelhető, hogy az első nekifutás nem lesz kellően eredményes. Valószínűleg több hirdetési szöveget is ki kell próbálnod, mielőtt az optimálisat megtalálod.

Példa egy hirdetési portálra:
ApróPiac.hu - Hirdetés Feladás

Az optimalizálási folyamatról, vonzó hirdetési szövegek titkairól, további javasolt hirdetési helyekről, illetve egyéb jelöltkereső helyekről, úgy mint:

 • fórumok,
 • levelezőlisták,
 • katalógusok,
 • tematikus portálok,
 • üzleti adatbázisok,
 • blogok, stb.

az MLM Start Program e-book-ban olvashatsz bővebben. Ha még nem jelentkeztél, az előző linkre kattintva kérlek, feltétlen tedd meg! Így nem marad előtted semmi sem titokban.

Sajnos egy lehetséges félreértést el kell oszlatnom ezen a ponton. Pusztán azzal, hogy hirdetéseket adogatsz fel az Interneten, nem leszel sikeres hálózatépítő! Ez csak egy üzleti részfeledat. Még nagyon sok teendő fog várni rád. Folyamatosan meg kell tanulnod a szakmát, és még sok minden mást.

Sőt, az is elképzelhető, hogy egy ponton azt mondod, ez túl macerás. Igazad van! A meggazdagodás macerás dolog. Neked kell eldöntened, hogy vállalod-e ezt a jövőbeli Más Élet reményében!

Hiszem, hogy megéri! Amikor a dolog elkezd beindulni, olyan életstílusba, olyan szabadságba kóstolsz majd bele, amiről korábban álmodni sem mertél!

Online MLM folyamata

(Összefoglalás)

 1. Jelöltkeresés majd érdeklődés felkeltés Internet Marketing eszközök segítségével (weboldal, eMail Marketing, blog stb.)
  Csakis átgondolt marketing koncepció alapján történhet, semmiképpen sem "ad-hoc" módon.
  Célpiac megszólítása az Interneten. Figyelemfelkeltés, tájékoztatás, bizalomépítés, hosszútávú kapcsolat.
  Hatására csak olyan emberekkel kell konkrétan tárgyalni, akik biztosan érdeklődést mutatnak. Ez mindenképpen előnyös abból a szempontból, hogy nem kell olyanokat győzködni, akik pillanatnyilag nem nyitottak a termékekre, üzleti ajánlatra.
 2. A leendő ügyfél ennek hatására kapcsolatot kezdeményez, tájékoztatást kérve az üzletről illetve a termékekről
  A tájékoztató már személyre szabott tanácsadás, amely történhet telefonon, online (pl.Skype, MSN), személyes e-mail üzenetekben, vagy ha a távolság engedi, akkor személyesen. Ez már közvetlen, kötetlen beszélgetés. Egészségügyi problémák esetén bevonhatunk orvos-szaktanácsadókat, akik az ellátó cég megbízásából, ingyenesen nyújtanak - akár személyes konzultáción alapuló - segítséget.
  Üzleti információk átadása pedig szintén történhet ily módon.
 3. Az új partner szerződést köt az ellátó céggel
  Ez irányulhat kizárólag termékek vásárlására saját részre (diszkont kártya), illetve üzletépítés megkezdése céljából.
  A termékeket közvetlenül az ellátó cégtől szerzi be az új partner, fizetni is felé kell. (Utánvéttel, bankkártyával, átutalással egyaránt lehetséges)
 4. A termékeket a cég a partner lakására szállíttatja futárszolgálaton keresztül
  A kiszállítás általában 48 órán belül megtörténik.
 5. Vállalatunk a jutalékokat minden hónapban kifizeti (átutalja)
  Arányosan a tanácsadónak és az új partnernek.

Látható, hogy az MLM, vagy Network Marketing vállalkozó munkája az 1. és 2. pontokban foglaltak szintjén zajlik. Termékek, pénzek mozgatásával nem foglalkozunk (kivéve, amikor bankszámlánkról felvesszük a jutalékot). Így jelentős terhektől szabadulunk meg, csak azzal kell foglalkoznunk, ami az eredményt hozza.
Vagyis jelöltkereséssel, információ adással, új partnerek segítésével, képzésével. Ezért nevezik ezt a fajta munkát "tanító marketingnek".

Az eredményes MLM üzlet módszertana

A hálózatépítés alapvetései HALADÓKNAK.

Figyelem! Itt NEM egy konkrét MLM üzlet bemutatását olvashatod, hanem a Network vagy Multi Level Marketing -ről, mint szakmáról általában olvashatsz lényeges és hasznos információkat.